Alles wat je moet weten over de vuilstort in Amsterdam

Amsterdam is één van de grootste steden van ons land. Wie hier woont, weet dat het soms best lastig kan zijn om van jouw afval af te komen. Het kan zomaar gebeuren dat je geen zin hebt om in de rij te staan bij de vuilstort of dat je geen idee hebt waar je precies terecht kunt. In deze blogpost vertel ik je alles wat je moet weten over de vuilstort in Amsterdam. Van de verschillende locaties tot de openingstijden en de maatregelen die worden getroffen om het milieu te beschermen.

Locaties van de vuilstort

Er zijn in totaal drie locaties waar je terecht kunt als je jouw afval wilt weggooien: de Afval Energie centrale (AEB), de Milieustraat en de Inzamellocaties. De AEB is een energiecentrale waar het afval wordt verbrand en omgezet in energie. De Milieustraat is een plek waar je verschillende soorten afval kunt inleveren. Denk hierbij aan grofvuil, bouw- en sloopafval en klein chemisch afval. Je moet hier wel een afspraak voor maken. De Inzamellocaties bevinden zich op verschillende plekken in de stad en hier kun je terecht voor bijvoorbeeld glas en papier.

Openingstijden

De openingstijden van de verschillende vuilstortlocaties in Amsterdam variëren. De AEB is bijvoorbeeld elke werkdag open van 07.00 tot 22.00 uur en in het weekend van 08.00 tot 17.00 uur. De Milieustraat kun je alleen bezoeken als je van tevoren een afspraak hebt gemaakt. De openingstijden hiervan zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur. De Inzamellocaties zijn afhankelijk van de buurt waarin ze zich bevinden. Sommige Inzamellocaties zijn bijvoorbeeld alleen op bepaalde dagen geopend.

Milieumaatregelen

Amsterdam doet er alles aan om het afvalproces zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Zo wordt het afval bij de AEB omgezet in energie en worden er bij de Milieustraat verschillende soorten afval gescheiden ingezameld. Door het afval te scheiden, kan het beter worden gerecycled. Verder zijn er in Amsterdam verschillende vuilnisbakken te vinden waar je je afval in kunt gooien. Zo is er bijvoorbeeld een vuilnisbak voor plastic en ander afval dat niet bij het restafval hoort.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen over de vuilstort in Amsterdam.

 • Moet ik betalen om mijn afval weg te brengen?

  Voor sommige soorten afval moet je betalen. Dit geldt bijvoorbeeld voor grofvuil en bouw- en sloopafval. Voor het wegbrengen van papier, glas en plastic hoef je niet te betalen.

 • Moet ik een afspraak maken om mijn afval weg te brengen?

  Voor de Milieustraat moet je van tevoren een afspraak maken. Voor de AEB en de Inzamellocaties is dit niet nodig.

 • Welke soorten afval kan ik weggooien bij de Milieustraat?

  Bij de Milieustraat kun je bijvoorbeeld grofvuil, bouw- en sloopafval, klein chemisch afval en elektrische apparaten inleveren.

 • Kan ik ook mijn grofvuil laten ophalen?

  Ja, dit kan. Je moet hiervoor wel een afspraak maken.

 • Wat gebeurt er met het afval dat wordt ingezameld?

  Het afval wordt gescheiden en gerecycled als dat mogelijk is. Als dat niet mogelijk is, wordt het afval verbrand bij de AEB.

In deze blogpost heb ik alles verteld wat je moet weten over de vuilstort in Amsterdam. Van de verschillende locaties tot de openingstijden en de maatregelen die worden getroffen om het milieu te beschermen. Door deze informatie weet je precies waar je terecht kunt als je van jouw afval af wilt en hoe het afvalproces in Amsterdam verloopt. Het is belangrijk om ons afval op een milieuvriendelijke wijze te verwerken, en Amsterdam doet er alles aan om dat mogelijk te maken.

Verken per onderwerp
Gerelateerde artikelen

Vind Artikelen Die Aansluiten Bij Uw Interesses